środa, 20 lutego 2013

Cynamon

W dzisiejszym wpisie powrócę do opisu przypraw indyjskich, które są najważniejszym elementem tamtejszej kuchni, a także nieodłącznym składnikiem urozmaicającym nasze zachodnie potrawy. 
Moją ulubioną przyprawą zdecydowanie jest cynamon, gdyż nadaje on potrawom - nie tylko tym na słodko - szczególnego smaku i aromatu.



Cynamon to wysuszona kora drzewa należącego do rodziny Lauraceae, która rośnie w Indiach, Indonezji, Sri Lance, Wietnamie i Brazylii. Cynamon występuje w dwóch postaciach: zmielonego proszku, bądź zwiniętego rulonika kory, która im bardziej zwinięta, tym bardziej aromatyczna i bogata w właściwości odżywcze. Cynamon jest doskonałym źródłem manganu, żelaza, wapnia i błonnika. Przyprawa ta ma rdzawy kolor dzięki zawartemu w niej olejkowi cynamonowemu, który nadaje jej wyjątkowego korzenno-słodkawego, lekko piekący smak i niezwykły aromat. W Indiach dodaje się ją do sosów curry, potraw słodkich, a także żuje jako gumę, gdyż prawdopodobnie wzmacnia dziąsła. U nas cynamon kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Przyprawa ta dodawana jest do słodkich potraw z ryżu, makaronu, ciast (głównie tych z jabłkami), wina grzanego, ale także do różnego typu gulaszów, baraniny, gotowanych ryb.
Cynamonowi przypisuje się również właściwości zdrowotne i lecznicze np. w przypadku problemów z trądzikiem, podwyższonego cholesterolu, różnych infekcji, podobno może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych a nawet poprawia funkcje poznawcze i pamięć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz