wtorek, 19 lutego 2013

Orientalny kurczak na ostro

Dzisiejszy wpis będzie kontynuacją ulubionych potraw dla studentów, które w wolnych chwilach sama gotuję. Jak wiadomo, najtańszym rodzajem mięsa jest kurczak, a z piersi z kurczaka można wyczarować naprawdę wyśmienite dania. Do potrawy, które teraz zaproponuję świetnym rozwiązaniem jest również mięso wołowe, ale to wersja tylko dla nielicznych studentów, zdanych jedynie na siebie i ewentualnie znajomych z mieszkania obok. 



Oprócz charakterystycznych dla kuchni indyjskiej przypraw, potrzebne będą nam warzywa - papryka, marchewka, pietruszka, cukinia, bakłażan, pieczarki, brokuł, które należy lekko podsmażyć na patelni razem z cebulą, oczywiście możemy pójść na łatwiznę i przyrządzić warzywa mrożone np. mieszankę chińską. Do tego wszystkiego będzie nam potrzebna jeszcze puszka mleka kokosowego i pasta curry, którą bez problemu można kupić w sklepach ze zdrową żywnością bądź też w Almie, a nawet ostatnio spotkałam się z nią w Biedronce. 
Pozostała część programu jest już prosta: gotujemy mleczko kokosowe razem z pastą (którą dodajemy według uznania), w trakcie dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka, na samym końcu warzywa. Całość doprawiamy do smaku. Możemy także dodać kilka kropel cytryny bądź jeżeli ktoś ma - limonki, by nadać daniu trochę kwaskowatości. Do szczęścia potrzebny będzie nam jeszcze gotowany ryż i jakaś surówka, najlepiej z białej kapusty. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz