czwartek, 7 lutego 2013

Ostre curry

Curry to potrawa narodowa Indii. W jej skład wchodzą warzywa, ser, mięso bądź ryby zanurzone w aromatycznym sosie, będącym dodatkiem do dań głównych. Sama nazwa curry wywodzi się z tamilskiego 'kari' oznaczającego sos. W zachodniej kulturze, curry to mieszanka różnych zmielonych przypraw dodawanych do rozmaitych potraw. 


W skład tej mieszanki wchodzi kurkuma, kardamon, chili (od ilości którego zależy ostrość przyprawy), goździki, kmin azjatycki, kolendra, pieprz. Oczywiście dodawane są także wszelakie inne zioła i kwiaty stosowane w kuchni indyjskiej. W zależności od proporcji i rodzaju stosowanych przypraw mamy do czynienia z żółtym, bądź czerwonym curry. 

Taka mieszanka nazywana jest masalą, czyli domową, przygotowywaną codziennie mieszanką przypraw, która nadaje potrawom smak odpowiadający domownikom poszczególnych gospodarstw indyjskich. Bogactwo i różnorodność przypraw w Indiach daje nieograniczone możliwości kombinacji i odkrywania całej gamy nowych smaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz