poniedziałek, 4 lutego 2013

Samosy po indyjsku

Jedną z najbardziej znanych potraw indyjskich są samosy. Samosa w skrócie, to przystawka w kształcie trójkątnego pierożka z warzywnym bądź mięsnym nadzieniem, smażona na głębokim oleju. 


Po pierwsze - ciasto. 
Istotą ciasta, w które owijamy przepyszny farsz, są proporcje oraz sposób wymieszania składników. Aby nasz placek się udał, potrzebne są ogromne pokłady cierpliwości by wszystko starannie wymieszać - zwłaszcza za pierwszym razem, kiedy zabieramy się za tę smakowitą przekąskę. Poza tym nie potrzeba zbyt wiele: 230 g mąki tortowej, łyżka soli, 60 g oleju i 6 łyżek wody. Z tych składników powinno wyjść nam dość tłuste ciasto, w które będziemy owijać nadzienie.

Po drugie - farsz. 
Jak już wspominałam może być ono warzywne lub mięsne - najlepiej jagnięcina. Ważne tutaj są charakterystyczne indyjskie przyprawy, które nadadzą naszym samosom niezwykłego orientalnego aromatu. Oprócz aromatycznej cebuli i czosnku, nie powinno zabraknąć też imbiru, ostrej papryczki chili, szafranu, kolendry czy garam masali. Wszystko należy podsmażyć na patelni i "zapakować" we wcześniej przygotowane ciasto.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz