piątek, 1 lutego 2013

Ostra papryczka chili

Moją ulubioną przyprawą jest papryczka chili w każdej postaci. To właśnie ona dodaje daniom indyjskim, tego charakterystycznego ostrego akcentu. Można wyróżnić kilka odmian tej rośliny. Najbardziej znaną jest Cayenne, która powszechnie nazywana jest po prostu papryczką chili, natomiast ususzona i zmielona - pieprzem cayenne. Pozostałe to Jalapeno, Tabasco i Habanero.

Świeże owoce mają barwę zieloną lub czerwoną. Dodawane są głównie do mięs, równie często stosowane też jako marynata. Chili zwiększa wytrzymałość potraw, co jest szczególnie przydatne w upalnym klimacie Indii.


Uważa się, że papryczka ma najostrzejszy smak na ziemi. Najbardziej pikantne są jej młode, małe owoce. Przyprawę tę stosuje się najczęściej do ostrych dań z fasolą (w ogóle z warzywami strączkowymi), potraw mięsnych, sosów itd.

A jaka jest Wasza ulubiona przyprawa?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz