środa, 13 lutego 2013

Kurkuma

Dzisiaj będzie trochę o typowej dla kuchni indyjskiej przyprawie - kurkumie. Kurkuma nazywana jest także ostryżem, szafranicą lub żółcieniem. W kuchni jest to przyprawa będąca ekstraktem z kłączy ostryżu - byliny,  która jest rośliną z rodziny imbirowatych. Roślinę cechuje silny zapach i ostry smak.  Przyprawa ma postać proszku i jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych, w tym curry, któremu nadaje charakterystyczny kolor żółty. Stosuje się ją również do barwienia ryżu, makaronów i warzyw konserwowanych w occie. Kurkuma świetnie komponuje się z daniami fasoli i soi.



Kurkuma jest przyprawą pochodzącą z południowej Azji, głównie uprawiana jest we wschodnich Indiach.
Kurkuma posiada również właściwości lecznicze. W Indiach znana jest jako środek przyspieszający gojenie ran, a także pomagający przy niestrawności żołądka. Na zachodzie, roślina ta posiada szerokie zastosowanie przy produkcji leków, gdyż przypisuje się jej silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.

1 komentarz:

  1. Titanium Games - Home | TI$7.95 - Titanium Arts
    Buy an alloy titanium edc with titanium to ti 89 titanium calculator provide you the titanium pry bar ultimate in gaming equipment guy tang titanium toner for your titanium belly button rings kids. Shop for our new products today.

    OdpowiedzUsuń