czwartek, 28 lutego 2013

Sos chutney

Tradycyjnym dodatkiem do wszelkich potraw indyjskich jest gęsty sos chutney. Sporządza się go z owoców i warzyw z dodatkiem rodzynek, czosnku, cebuli, musztardy i octu. Dodawany jest zarówno do potraw mięsnych jak i wegetariańskich. W zależności od przygotowania jego smak może wahać się od ostrego do bardzo łagodnego, niejednokrotnie słodkiego. 



 W Indiach sporządzany jest on na bieżąco z sezonowych składników. W południowej części tego kraju często podawany jest z sambarem (zupą z soczewicy) do dosy (cieniutkich naleśników wyrabianych z soczewicy i mąki ryżowej). W Europie Zachodniej można go nabyć w gotowej już formie w słoiczkach. Do tradycyjnych odmian sosu chutney należą: kokosowe, cebulowe, kolendrowe, pomidorowe, tamaryndowe, miętowe, limonkowe, mangowe, ogórkowe, czosnkowe.
W Internecie można znaleźć wiele rożnych przepisów sosu chutney. Ja zaproponuję sprawdzony przez siebie sposób, do którego będą nam potrzebne: zmielone ziele angielskie (ok. 1 łyżka), zmielone jabłka (ok. 1 kg), cukier brązowy (2 szklanki), ocet winny (2 szklanki), cebula posiekana (2 szt.), 2 ząbki czosnku, gorczyca (2 łyżki), rodzynki (300 g). Wszystkie składniki należy podgrzewać do momentu aż rozpuści nam się cukier, następnie doprowadzamy do wrzenia i na niewielkim ogniu gotujemy jeszcze przez ok. 2 godziny do momentu aż sos zgęstnieje. Tak przygotowany sos możemy podawać do naszej ulubionej potrawy zabarwionej orientalną nutą. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz