czwartek, 14 lutego 2013

Kurczak po studencku

Cały czas piszę o różnych potrawach indyjskich, zapominając o ulubionym daniu studentów zabarwionych orientalną nutą, cechującą się niskimi kosztami produktów i mocno skróconym czasem przygotowania. 
Jak wiadomo studentom, często przypisuje się brak pieniędzy, a może raczej oszczędność w kupowaniu jedzenia, gdyż większą część swoich dochodów przeznaczają na imprezy, alkohol, papierosy i inne przyjemne rzeczy, z tego też powodu żywią się śmieciowym żarciem, bądź kupują niskiej jakości produkty w różnych sieciówkach szczycących się tego typu ofertą. Niemniej jednak i z niczego czasami można wyczarować wspaniały, sycący i jakże pyszny obiad, że tak to określę "na bogato". Jak już wspomniałam, jednym z ulubionych tego typu dań (oprócz różnego rodzaju makaronów z wymyślnymi sosami, czytać: ze wszystkim co się znajdzie pod ręką) jest kurczak, a dokładniej pierś z kurczaka odpowiednio przyrządzona, przyprawiona i usmażona na patelni, z dodatkiem mrożonych warzyw i wybranym orientalnym sosem ze słoiczka. Do tego należy jeszcze ugotować ryż najlepiej z torebki, doprawiony curry i papryczką chili. 



Czas przygotowania takiego posiłku nie przekracza pół godziny, a jego koszt nie przekracza 15 pln. Niby całkiem spora suma, ale okazuje się, że najeść się nim może kilku bardzo głodnych studentów, a jeżeli danie przeznaczone jest dla jednej osoby, to ów szczęścili człowiek może się nim wesoło żywić przez kilka następnych dni.
Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. "(...) gdyż większą część swoich dochodów przeznaczają na imprezy, alkohol, papierosy i inne przyjemne rzeczy, z tego też powodu żywią się śmieciowym żarciem, bądź kupują niskiej jakości produkty w różnych sieciówkach szczycących się tego typu ofertą." Co za krzywdząca stereotypizacja...

    OdpowiedzUsuń