wtorek, 12 lutego 2013

Kofta indyjska

Kolejną tradycyjną potrawą indyjską rozpowszechnioną w naszym kraju głównie poprzez sieciową restaurację GreenWay jest kofta, która ma charakter wegetariański. Znane są też inne kofty wywodzące się z innych regionów Azji środkowej i wschodniej, niemniej jednak są to dania mięsne.
Kofta indyjska, to serowo-ziemniaczane kulki doprawione typowymi dla kuchni indyjskiej przyprawami, otoczone w jajku i bułce tartej, smażone na głębokim oleju. Podaje się je z sosem pomidorowym.
Danie tradycyjnie przygotowywane jest z indyjskiego sera paneer, który u nas możemy zakupić w sklepach ze zdrową żywnością, chociaż równie dobrze możemy dodać zwykły twaróg lub tofu. Ser mieszamy z ugotowanymi ziemniakami i przyprawiamy ostrą czerwoną papryczką. Uformowane kulki z takiej masy otaczamy w jajku a następnie w bułce i wrzucamy na głęboki rozgrzany olej. 


Sos pomidorowy można przygotować ze świeżych pomidorów bądź też tych puszki, które smażymy na patelni do momentu aż zrobi się z nich jednolita masa, następnie dodajemy jogurtu naturalnego według naszego uznania. Najważniejsze tutaj są jednak dodatki: curry, kolendra, imbir, można dodać też wiórki kokosowe.
Kofte podajemy z sosem i ryżem lub kaszą.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz