poniedziałek, 11 lutego 2013

Pakora indyjska

Kolejną popularną potrawą w Indiach jest pakora. Pakora to warzywa zanurzone w cieście z besanu (mąki z ciecierzycy) z dodatkiem typowych dla kuchni indyjskiej przypraw, smażone na głębokim oleju. Danie to jest szczególnie charakterystyczne dla południowych Indii.



By przygotować pakorę potrzebne nam są warzywa: brokuł, papryka, kalafior, marchewka, bakłażan, cukinia, pieczarki, cebula, które otaczamy w cieście z dwóch szklanek mąki z ciecierzycy (można ją nabyć w sklepach ze zdrową żywnością, ale równie dobrze ciasto można przyrządzić z mąki pszennej), dwóch szklanek wody i naszych ulubionych przypraw indyjskich. Składniki na ciasto mieszamy w taki sam sposób jak przygotowujemy nasze ciasto na naleśniki - powinno mieć także tę samą konsystencję. Warzywa zanurzone w cieście smażymy na głębokim oleju do momentu aż przybiorą złoty kolor. Całość podajemy z ryżem bądź kaszą i świeżymi warzywami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz