poniedziałek, 25 lutego 2013

Kardamon

Kolejną z charakterystycznych dla dań indyjskich przypraw jest kardamon. Kardamon jest gatunkiem byliny należącej do rodziny imbirowatych. W kuchni stosuje się jej całe lub rozdrobnione nasiona. 

Zielony kardamon jest najbardziej popularny, ale występuje też odmiana czarna i kremowa. Przyprawa ta posiada słodki, cytrynowy, korzenny smak i zapach z wyraźna nutą kamfory. Kardamon jest jedną z najbardziej drogich i pożądanych przypraw w dziejach ludzkości. Mówi się o niej jako o królowej przypraw, obok króla - pieprzu czarnego. 

Stosuje się ją do wielu potraw, w tym także słodkich: ciast, lodów. Często stosowany jest z szafranem i migdałami, a także jako jeden z głównych składników garam masali. Może być także stosowany jako składnik nadający aromatu kawie czy herbacie. 

Hindusi żują kardamon po posiłku by odświeżyć oddech i pobudzić trawienie. W przemyśle spożywczym kardamon stosowany jest do aromatyzowania wódek i likierów. Ma swoje zastosowanie także w lecznictwie, jako środek pobudzający trawienie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz